• Vianočné zbierky

          •  Čaro Vianoc v nás vyvoláva túžbu robiť ľudí okolo nás šťastnými, obdarovať ich nielen našou pozornosťou, ale aj darmi, a plniť ich priania. Tiež je to  čas, kedy sa snažíme asi najviac v roku priblížiť k dobru a poraziť zlo. Dobrý skutok je nástroj, ktorým môžeme zlepšiť svet okolo seba.  

            Spojená škola, Masarykova 24, Prešov vám ponúka priestor urobiť pár dobrých skutkov posledný týždeň pred Vianocami. Od pondelka bude vo vestibule školy umiestnená truhlica, do ktorej môžete finančne prispieť ľubovoľnou čiastkou a výťažok z tejto zbierky odovzdáme na pomoc detičkám v Detskej nemocnici v Prešove.  

            Pred Vianocami nás čaká aj veľké upratovanie v domácnostiach, tak Vás chceme poprosiť, darujte hračky, ktoré už ležia dlhšie na poličkách, či pod posteľou. Hračky, ktoré sú v zachovalom stave a budú použiteľné pre deti z detského domova. Zberný kôš bude umiestnený vo vestibule školy a veríme, že ho spoločne naplníme.  

            Obe zbierky budú prebiehať do konca budúceho týždňa a výsledok Vašej snahy zverejníme v piatok 22.12.2023. Deň predtým organizujeme Vianočný jarmok v telocvični školy, takže zisk z predaja produktov jednotlivých stánkov môžete následne vhodiť do truhlice určenej na finančnú zbierku 

            Vopred ďakujeme za Vaše príspevky.   

          • Olympiáda cudzích jazykov

          • V mesiaci november sa konali na našej škole olympiády z cudzích jazykov , Olympiáda z anglického jazyka  a Olympiáda z nemeckého jazyka.

            Žiaci si zmerali svoje sily v oblasti jazykových kompetencií a to: počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením a praktické používanie jazyka.

            V ústnej časti predviedli žiaci svoje komunikačné schopnosti.

            Prvé miesta získali:

            OAJ: 1. Kristína Palková III.C

                     2. Veronika Tarasovičová IV.D

                     3. Karin Vargová III.C

            ONJ: 1. Pavol Petriľák  III.B

                      2. Leonard Kaščák III.B

                      3. Simona Galková  II.B

            Kristína Palková, Pavol Petriľák a Leonard Kaščák postupujú do okresných kôl, ktoré sa budú  konať v januári 2024.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť.

          • Objednávanie stravy v predvianočnom období

          • Milí stravníci,

            na základe zabezpečenia stravovania v predvianočnom období a podľa dodávacieho spôsobu zásobovania Vás

            žiadam o objednávanie stravy nasledovne:

            • v termíne budúceho týždňa (18.-22.12.2023) na celé obdobie sa objednáva do 15.12.2023 do 14:00 hod.

            Po tomto termíne nebude možné realizovať žiadne zmeny. Za pochopenie vopred ďakujem

            Janka Stašková - vedúca ŠJ

          • Rýchle prsty

          • V tomto predvianočnom sviatočnom čase hľadáme zábavu aj v školských povinnostiach... Dňa 12. decembra 2023 sa stretli dievčatá aj chlapci s rýchlymi prstami a zúčastnili sa školského kola súťaže Spracovanie informácií na počítači. Desať žiakov súperilo v dvoch disciplínach.

            V prvej súťažnej disciplíne - Písanie na počítači - dosiahol v 10-minútovom odpise textu najlepší výkon Samuel Trašky z III. A, ktorý v 42 riadkoch textu urobil len 2 chyby a dosiahol tak výkon 260 čistých úderov za minútu (to sú 4 riadky bezchybne napísaného textu za minútu!). Na druhom a treťom mieste sa umiestnili štvrtáčky Nikola Konfalová zo IV. B a Viktória Mihaľová zo IV. C.

            V druhej súťažnej disciplíne - Úprava textu na počítači - žiaci opravovali už existujúci text podľa korektorských značiek. Počas 10 minút urobil Marek Štofila zo IV. B triedy 67 opráv. Týmto výkonom sa stal víťazom školského kola. Na druhom mieste sa umiestnila Viktória Mihaľová zo IV. C a na treťom mieste skončil Tomáš Žažo zo IV. A triedy.

            Víťazom blahoželáme a zároveň ďakujeme všetkým žiakom za účasť. Tešíme sa z ich preukázaných zručností a želáme im veľa radosti z ich ďalších úspechov.

            Marcela Miklošová a kolegovia

          • Projekt „Finančná gramotnosť 2023“

          • Hlavným cieľom projektu je zatraktívnenie tém finančnej gramotnosti ako pre žiakov, tak aj pre pedagógov. Použitím finančného trenažéra Finančná odysea sme lepšie sprístupnili žiakom témy z oblasti financií a podnikania, so zreteľom na schopnosť jednotlivca zmeniť myšlienky na skutky. 

            Školenie pedagogických zamestnancov a žiakov bolo zabezpečené školiteľom z tretieho sektora MUDr. Milanom Pavlíkom, ktorý sa viac ako 12 rokov venuje profesionálne riadeniu osobných financií a je autorom knihy Základy finančného zdravia a autorom finančného trenažéra Finančná odysea DeLuxe. Okrem teoretických prednášok pedagogickí zamestnanci absolvovali aj praktické cvičenia na využitie finančného trenažéra, čím sa dosiahne dlhodobosť a udržateľnosť projektu.  

            Teoretická časť bola zameraná na vzdelávanie pedagogických zamestnancov prednáškovou formou, kde nadobudli komplexné teoretické vedomosti s nasledovným obsahom:  

            • finančná zodpovednosť spotrebiteľov, 
            • plánovanie, príjem a práca, 
            • rozhodovanie a hospodárenie spotrebiteľov, 
            • úver a dlh, 
            • sporenie a investovanie, 
            • riadenie rizika a poistenie. 

            Praktická časť bola zložená z výcviku na finančnom trenažéri, kde sa vzdelávalo 12 pedagogických zamestnancov a 198 žiakov školy 1. a 2. ročníka. 

            Obe časti projektu boli v súlade s požiadavkami Národného štandardu finančnej gramotnosti verzia 1.2 a zároveň rešpektovala odporučenia MŠVVaŠ Pedagogicko-organizačných pokynoch pre vzdelávanie v oblasti finančnej gramotnosti. 

            V projekte bolo zahrnuté nadobudnutie pomôcok pre školu, ktoré budú pedagógovia so žiakmi samostatne, opakovane a dlhodobo využívať pri výučbe jednotlivých tém finančnej gramotnosti, v rámci jednotlivých predmetov. Pedagógovia budú modernou formou pripravovať žiakov do života na riešenie rôznych finančných situácií a šíriť získané vedomosti a zručnosti, čo im pomôže pripraviť sa, reagovať a zvládať rôzne životné nástrahy (úverové zaťaženie, strata zamestnania, poistné udalosti, príprava na neočakávané výdavky, manažment vlastného finančného toku a podobne). Projekt bol realizovaný v priestoroch školy v od termíne november a december 2023.

          • Mikulášska nádielka!

          • Počas dňa sv. Mikuláša sme spojili príjemné s užitočným. Mikuláš dohodol s vedením školy skrátený režim vyučovania, kedy sa žiaci intenzívne venovali svojim školským povinnostiam. Po vyučovaní nasledoval kultúrny program pre všetkých zamestnancov a žiakov školy. V pravé poludnie sme sa spoločne zišli v telocvični, kde nás Mikuláš v sprievode čertov a anjelov poctil svojou prítomnosťou a obdaroval každého malou pozornosťou. Podujatie otvorili žiaci 1. a 2. ročníka scénickym tancom.

            Pri tejto príležitosti sme spoločne vyzdobili vianočný stromček. Ako prvý naň zavesili vianočné gule s názvom triedy zástupcovia jednotlivých tried spolu s triednymi učiteľmi. Za nimi nasledovali ostatní pedagogickí zamestnanci a pani vychovávateľky zo školského internátu. Nepedagogickí zamestnanci z ekonomického úseku, pani upratovačky a kuchárky tiež symbolicky ozdobili stromček. Na záver vedenie školy priložilo ruku k dielu a pán riaditeľ PaedDr. Michal Čiernik rozsvietil stromček, ktorý nám bude pripomínať túto spoločne strávenú sviatočnú chvíľku, až kým sa nerozídeme do svojich domovov k štedrovečernému stolu.

            Mimochodom, ten kto si dáva obedy v našej školskej jedálni, si so sebou odniesol ďalšie mikulášske prekvapenie. Oceňujeme aj vianočnú výzdobu jedálne a „mňamky“, ktoré pre nás pani kuchárky s láskou pripravujú. Sladkosti, koláčiky a vlastnoručne vyrobené dekorácie si mohli žiaci a zamestnanci zakúpiť v stánku študentskej firmy BIG BOSS, ktorá nás lákala svojimi výrobkami už od skorého rána.

            Za organizáciu tohto dňa chceme poďakovať vedeniu školy, menovite pani zástupkyni Ing. Ivete Drábovej, ktorej sme pomohli pretaviť túto jej krásnu myšlienku do reality. Všetci členovia Školského parlamentu priložili ruku k dielu a na spoluprácu si pozvali aj pár svojich spolužiakov.

            Aby toho nebolo málo, Mikuláš sa u nás zdržal trochu dlhšie a v popoludňajších hodinách sa stretol aj s deťmi zamestnancov školy. Detičky mu s veľkou radosťou recitovali básne, ktoré sa naučili v škôlke, zasúťažili si, a popri darčekoch, si so sebou odniesli aj nové kamarátstva a zážitky.

            Tešíme sa opäť o rok!

            Váš Školský parlament

          • Exkurzia „Americký sen Michala Bosáka“

          • Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove, Centrum regionálnych dokumentov Prešov

            Pozitívna frontálna výučba mimo triedy je zameraná na získavanie informácií, poznatkov mimo školy. Takúto organizačnú formu vyučovania si 29. novembra 2023 vyskúšali žiaci III. B sk. 1 v rámci predmetu Manažment osobných financií.

            Lektorka Mgr. Andrea Sivaničová, pracovníčka Centra regionálnych dokumentov Prešov sídliaceho v budove Krajskej knižnice, prezentovala žiakom tému Banky a bankári.

            Program prednášky a prezentácie: Úloha a význam Centra regionálnych dokumentov v Prešove; Vývoj bankovníctva na Slovensku; Bankár Michal Bosák jeho životopis  a prínos pre rozvoj bankovníctva.

            Na záver si žiaci prezreli reprezentatívne priestory knižnice, kde sa konajú rôzne významné podujatia a akcie organizované Prešovským samosprávnym krajom.    

            Exkurzia bola spojená s krátkou prechádzkou a návštevou Vianočných trhov mesta. Splnila tak nielen vzdelávaciu funkciu ale aj výchovno-oddychovú a prispela k utuženiu kolektívu.

            Organizačný garant: Ing. Zlata Lukáčová

          • Kráľ Pop-artu

          • „ Nikdy nemám čas premýšľať o pravom Andym Warholovi,

            som príliš zaneprázdnený... nie doslova prácou, ale hrou, pretože práca je vlastne hrou, ak robíte niečo, čo vás baví.“

                                                                                                                 Andy Warhol

            Hravo a nekonvenčne vytváral svoje diela americký umelec so srdcom (aj pôvodom) Rusína - Andy Warhol, bezhranične intronizovaný v pop-artovom výtvarnom svete a aj vo svete show-biznisu. Kto by nepoznal Campbellovú paradajkovú polievku, Marilyn Monroe,... ? Spoznať výnimočnosť koncepcie tvorby Andyho Warhola, jeho hviezdnu kariéru, zaujímavosti z jeho života a samotné diela spirituálnych dimenzií, ktoré sú intímnou výpoveďou umelca o živote, môže každý návštevník SNM - Múzeu rusínskej  kultúry.

            Naši žiaci - žiaci I.C, I.D, II.D, III.C, III.D, IV.C  a  IV.D triedy, v priebehu predošlých dvoch týždňov (13.11.2023 – 23.11.2023) navštívili unikátnu výstavu tohto pop-artového velikána. Vďaka pútavému odbornému výkladu pani PhDr. Ľuby Kráľovej - riaditeľky múzea, pani PaedDr. Mgr. Anny Simkovej - významnej slovenskej výtvarnej umelkyne, a vďaka interaktívnej prehliadke získali žiaci nové poznatky z oblasti postmoderného výtvarného umenia s koreňmi v histórii našej národnej kultúry.

            „Historia est magistra vitae.“ História je učiteľkou života.

                                                                                                               Marcus Tullius Cicero

            Milí študenti, kolegovia, rodičia, priatelia,

            neváhajte a navštívte jedinečnú výstavu výtvarného velikána svetového formátu s koreňmi v Mikovej, navštívte výstavu Andyho Warhola, ktorá potrvá do polovice januára 2024.

                                                                                                               Mgr. Martina Leláková

          • Nie drogám

          • 24.11.2023 sa konalo finále súťaže Nie drogám. Naše družstvo sa tiež prebojovalo medzi 6 najlepších škôl.

            Začali sme s komplikáciami , ochorela nám jedna súťažiaca, ale na poslednú chvíľu sme zohnali náhradníčku. Patrí jej veľká vďaka, že tak rýchlo mám pomohla!

            Súťaž sme začali celkom dobre, v druhej disciplíne sme pochybili a v tretej sme vyhrali. Keď sa to spočítalo, tak sme bojovali o celkové tretie miesto, ale šťastie sa od nás odklonilo a skončili sme na 4.mieste.

            Aj napriek tomu ďakujem celému družstvo za reprezentáciu školy!🏅🏅🏅🏅🏅🏅

          • DEBATNÝ KLUB 14.11.2023

          • Stretnutie zástupcov tried s riaditeľom školy je jedinečná príležitosť ako tlmočiť svoje problémy a požiadavky, ale aj idey, nápady a pochvaly v konštruktívnej debate, výsledkom ktorej má byť racionálny konsenzus prijatý všetkými zúčastnenými.

            Sme veľmi vďační, že sa debata viedla v pozitívnom duchu a pán riaditeľ PaedDr. Michal Čiernik si na nás našiel čas a trpezlivo sa venoval všetkým našim otázkam. Slovo a odpoveď dostal zástupca každej triedy!

            Pozitívne nás prekvapil prejav niektorých našich žiakov, ktorí vedeli aj pochváliť a oceniť prácu a prístup našich učiteľov.

            Je vidieť, že vďaka pravidelnej organizácii takýchto stretnutí sa žiaci vedia efektívnejšie a rozumnejšie vyjadriť, a stávajú sa z nich zdravo sebavedomé a zodpovedné osobnosti.

            Ešte raz ďakujeme za vašu účasť!

          • Imatrikulácia v školskom internáte

          • Dňa 13. 11. 2023 sa uskutočnila imatrikulácia žiakov I. ročníka v školskom internáte. Tento školský rok do cechu internátneho bolo prijatých 41 žiakov, ktorí úspešne zvládli všetky zadané súťažné úlohy, a to či kolektívne tak aj individuálne. 

            Hlavnou témou večera bola „Hudba a tanec je náš život“. Žiaci boli rozdelení do štyroch skupín a pod vedením koordinátorov nacvičili súťažné vystúpenia – hip-hop, balet, ľudové a rómske tance. Všetko starostlivo sledovala a hodnotila porota v zložení: PaedDr. Čiernik, Mgr. Vargovčíková, Hudáková, Kimáková. Adepti následne zložili sľub a boli prijatí do cechu internátneho. 

            Organizátormi celého podujatia bol Školský parlament pri ŠI a žiaci 3. ročníka pod vedením Mgr. Ligdayovej a Bc. Pistrákovej. Celé podujatie sa nieslo v príjemnom duchu a veselej nálade.         

            Mgr. Ligdayová Iveta, ved. úseku VMV a ŠI

          • I-bobor 2023/24

          • Spojená škola, Masarykova 24, Prešov organizovala v dňoch 7. - 9.11.2023 súťaž I-bobor v 2 kategóriách. Súťaže sa zúčastnilo 14 žiakov, najlepšie dopadli žiaci:

            Kategória Senior:

            Timea Vozňáková             III.A

            Sabína Volčeková             III.B

            Miriam Závadová             III.B

            Kategória Junior:

            Lenka Melcherová           I.C

            Daniela Vardžiková          I.A

            Adam Maruša                   II.A

            Všetkým zúčastneným chceme poďakovať za aktívnu účasť a najlepším riešiteľom blahoželáme. Veríme, že sa všetkým súťaž páčila a v budúcnosti sa nájde viac nadšencov tejto skvelej súťaže.

            Koordinátor súťaže:   Ing. Danka Vrabľová

          • NIE DROGÁM

          • 10.11.2023 sme sa zúčastnili súťaže Nie drogám. Po urputnom boji sme si nakoniec vybojovali 2.miesto a postúpili do finále, ktoré bude o dva týždne. 

            Bola to súťaž šikovnosti, obratnosti, ale hlavne rýchlosti a naše 6 členné družstvo to nakoniec po malých zaváhaniach zvládlo.

            Ďakujem a teším sa na finále!

          • Imatrikulácia prvákov

          • My,  tretiaci, sme si na stredu (8. novembra 2023) pripravili uvítanie do cechu študentov pre našich prvákov. Všetci študenti a učitelia školy sa stali svedkami oficiálneho prijatia prvákov medzi žiakov Spojenej školy na Masarykovej ulici v Prešove. Splnili zopár športových a kreatívnych úloh a prejavili sa ako zdravé kolektívy a zrelí jedinci.  

            Myslím, že všetci sme si tento deň naplno užili a dúfame, že našim novým študentom sa bude na našej škole dariť. 💯😊👍 

          • HALLOWEEN V ŠKOLE

          • 27. októbra 2023 Školský parlament organizoval celoškolské podujatie s halloweenskou tematikou.

            Večer predtým, členovia ŠP vyzdobili vestibul školy, aby už od skorých ranných hodín privítali žiakov a zamestnancov školy v neopísateľnej atmosfére. Všetci si mohli zasúťažiť zábavnou formou za sladkú odmenu. Najväčší úspech zaznamenala disciplína PEVNOSŤ MASARYKOVA 24, ktorá mala charakter „escape room“. Žiaci sa na základe indícií postupne približovali ku kódu a tí najrýchlejší získali poukážku v hodnote 100 eur pre 8 hráčov v Escape room Prešov Lockdown. Zvíťazili prváčky Sandra Bendíková, Liana Jurašeková, Nela Karaffová, Daniela Pavlišinová z I.D triedy. Lepší spôsob ako podporiť tímového ducha nevymyslíte.

            Žiaci si tiež potrápili hlavičky pri tvorení viet v angličtine. Preverili sme aj ich praktickú a odbornú stránku, kedy museli odhadnúť čo najpresnejšie váhu tekvíc, ktoré sú momentálne dostupné na trhu. Tí, ktorým sa nechcelo namáhať, jednoducho zakrútili kolesom a čakali, či sa na nich usmeje šťastie. „Welcome drink“ zdarma čakal samozrejme na tých, ktorí prišli nahodení v maske, či s halloweenskym doplnkom.

            Zamestnanci školy to mali o niečo ťažšie, lebo hneď z rána sme ich zapojili do vedomostného kvízu, bez možnosti vzájomnej pomoci a našepkávania. Nekompromisným výhercom sa stal pán zástupca Ing. Bohuš Popík, MBA.

            K celkovej atmosfére prispeli halloweensky vyzdobené triedy, o ktoré sa postarali triedne kolektívy, za čo im srdečne ďakujeme. S veľkou radosťou sme dnes vyhlásili 3 víťazov spomedzi nich:

            1. miesto: I.C, pod vedením triednej učiteľky PaedDr. Valentíny Černajovej

            2. miesto: II.D, pod vedením triednej učiteľky Ing. Danky Vrabľovej

            3. miesto: I.A, pod vedením triedneho učiteľa Ing. Miroslava Vrabľa

            Jednotlivci a dvojice mohli súperiť o ceny za NAJ halloweensku masku. Musíme uznať, že príbeh za každou maskou bol rovnako kvalitný ako samotné prevedenie kostýmu.

            1. miesto: Denis Šoltis, IV.C

            2. miesto: Rebeka Ondicová, Patrícia Ondziková, II.A

            3. miesto: Viktória Sučková, I.A

            Čerešňou na torte bol veľmi chutný Halloweensky obed v našej školskej jedálni, kde sa spojilo príjemné s užitočným, keďže práve prebiehal „Týždeň zdravej výživy“. Pochutili sme si na vynikajúcej tekvicovo-mrkvovej polievke so zázvorom. A po lososovi s batátovými hranolkami a dusenou zeleninou sa len tak zaprášilo. Kiwi ako dezert? Všetkými desiatimi!

            Ešte raz všetkým zainteresovaným ďakujeme za ich chuť a súťaživosť, či len ochotu nechať sa unášať krásnym dňom, a vedeniu školy za priestor realizovať naše nápady. Veríme, že ste si dnešok užili a tešíme sa nabudúce!

            Mgr. Veronika Stoláriková, koordinátor Školského parlamentu

            Fotodokumentácia: Leonard Kaščák III.B, Vanesa Topolyová II.C

          • Týždeň zdravej výživy 2023

          •  ,,Naše jedlo by malo byť našou medicínou a naša medicína by mala byť naše jedlo."  Hippokrates 

            Schopnosť, že sa vieme zdravo stravovať, sme preukázali v „Týždni zdravej výživy“, ktorý prebiehal  nie len v školskej jedálni  ale aj mimo nej.  Uvedomili sme si, že život a prostredie školy sa môžu stať silnou stránkou podporujúcou zdravie, ktoré je naším najväčším darom. 

            Vyvážená strava je veľmi dôležitá. Potrebný je dostatok: vitamínov a minerálov, bielkovín a vlákniny, ktoré môžeme získať nielen z ovocia a zeleniny. K zdravej strave nepatrí veľa mastného, sladkého a veľa soli. Mali by sme nášmu telu dopriať viac ochranných látok a kvalitného spánku. Preto sme si pre Vás počas tohto týždňa pripravili veľa ovocia ,zeleniny, syrov , zdravých nátierok a odšťavených drinkov z ovocia azeleniny. Investovanie do času na prípravu zdravého a chutného jedla sa oplatí. Naše telo sa nám odvďačí v podobe zdravej pokožky avitálneho tela aj mysle. 

             TAK NEZABUDNI ZAČ!  

          • Dištančná forma vyučovania

          • Milí zákonní zástupcovia, milí žiaci,

            oznamujeme Vám že v dňoch 2.,3.11.2023 bude prebiehať dištančná forma vyučovania z prevádzkových dôvodov podľa riadneho rozvrhu. Je na rozhodnutí vyučujúceho akú formu dištančného vyučovania zvolí. Priestory školy a aj školského internátu budú uzatvorené. Nástup žiakov na školský internát bude 5.11.2023. Riadne vyučovanie bude pokračovať od 6.11.2023.

          • Od Andrija Varholu po Andy Warhola

          • Tak sa volá výstava, na ktorej vernisáži sa zúčastnili  žiačky Školského internátu pri SŠ Masarykova 24 spolu s Ing. Kohútovou dňa11.10.2023. V  priestoroch Múzea rusínskej kultúry v Prešove sme sa dozvedeli o živote a tvorbe kráľa POP-ARTU. Kurátor výstavy Mgr. Martin Cubjak (riaditeľ MMUAW v Medzilaborciach) veľmi pekne rozprával o Andym a jeho mame. V programe vystúpil operný spevák Igor Kucer. Pozrieť si známe obrazy takto naživo, bol nezabudnuteľný zážitok.

            Mgr. Iveta Ligdayová - vedúca VMV a ŠI