• Exkurzia „Americký sen Michala Bosáka“

          • Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove, Centrum regionálnych dokumentov Prešov

            Pozitívna frontálna výučba mimo triedy je zameraná na získavanie informácií, poznatkov mimo školy. Takúto organizačnú formu vyučovania si 29. novembra 2023 vyskúšali žiaci III. B sk. 1 v rámci predmetu Manažment osobných financií.

            Lektorka Mgr. Andrea Sivaničová, pracovníčka Centra regionálnych dokumentov Prešov sídliaceho v budove Krajskej knižnice, prezentovala žiakom tému Banky a bankári.

            Program prednášky a prezentácie: Úloha a význam Centra regionálnych dokumentov v Prešove; Vývoj bankovníctva na Slovensku; Bankár Michal Bosák jeho životopis  a prínos pre rozvoj bankovníctva.

            Na záver si žiaci prezreli reprezentatívne priestory knižnice, kde sa konajú rôzne významné podujatia a akcie organizované Prešovským samosprávnym krajom.    

            Exkurzia bola spojená s krátkou prechádzkou a návštevou Vianočných trhov mesta. Splnila tak nielen vzdelávaciu funkciu ale aj výchovno-oddychovú a prispela k utuženiu kolektívu.

            Organizačný garant: Ing. Zlata Lukáčová

          • Kráľ Pop-artu

          • „ Nikdy nemám čas premýšľať o pravom Andym Warholovi,

            som príliš zaneprázdnený... nie doslova prácou, ale hrou, pretože práca je vlastne hrou, ak robíte niečo, čo vás baví.“

                                                                                                                 Andy Warhol

            Hravo a nekonvenčne vytváral svoje diela americký umelec so srdcom (aj pôvodom) Rusína - Andy Warhol, bezhranične intronizovaný v pop-artovom výtvarnom svete a aj vo svete show-biznisu. Kto by nepoznal Campbellovú paradajkovú polievku, Marilyn Monroe,... ? Spoznať výnimočnosť koncepcie tvorby Andyho Warhola, jeho hviezdnu kariéru, zaujímavosti z jeho života a samotné diela spirituálnych dimenzií, ktoré sú intímnou výpoveďou umelca o živote, môže každý návštevník SNM - Múzeu rusínskej  kultúry.

            Naši žiaci - žiaci I.C, I.D, II.D, III.C, III.D, IV.C  a  IV.D triedy, v priebehu predošlých dvoch týždňov (13.11.2023 – 23.11.2023) navštívili unikátnu výstavu tohto pop-artového velikána. Vďaka pútavému odbornému výkladu pani PhDr. Ľuby Kráľovej - riaditeľky múzea, pani PaedDr. Mgr. Anny Simkovej - významnej slovenskej výtvarnej umelkyne, a vďaka interaktívnej prehliadke získali žiaci nové poznatky z oblasti postmoderného výtvarného umenia s koreňmi v histórii našej národnej kultúry.

            „Historia est magistra vitae.“ História je učiteľkou života.

                                                                                                               Marcus Tullius Cicero

            Milí študenti, kolegovia, rodičia, priatelia,

            neváhajte a navštívte jedinečnú výstavu výtvarného velikána svetového formátu s koreňmi v Mikovej, navštívte výstavu Andyho Warhola, ktorá potrvá do polovice januára 2024.

                                                                                                               Mgr. Martina Leláková

          • Nie drogám

          • 24.11.2023 sa konalo finále súťaže Nie drogám. Naše družstvo sa tiež prebojovalo medzi 6 najlepších škôl.

            Začali sme s komplikáciami , ochorela nám jedna súťažiaca, ale na poslednú chvíľu sme zohnali náhradníčku. Patrí jej veľká vďaka, že tak rýchlo mám pomohla!

            Súťaž sme začali celkom dobre, v druhej disciplíne sme pochybili a v tretej sme vyhrali. Keď sa to spočítalo, tak sme bojovali o celkové tretie miesto, ale šťastie sa od nás odklonilo a skončili sme na 4.mieste.

            Aj napriek tomu ďakujem celému družstvo za reprezentáciu školy!🏅🏅🏅🏅🏅🏅

          • DEBATNÝ KLUB 14.11.2023

          • Stretnutie zástupcov tried s riaditeľom školy je jedinečná príležitosť ako tlmočiť svoje problémy a požiadavky, ale aj idey, nápady a pochvaly v konštruktívnej debate, výsledkom ktorej má byť racionálny konsenzus prijatý všetkými zúčastnenými.

            Sme veľmi vďační, že sa debata viedla v pozitívnom duchu a pán riaditeľ PaedDr. Michal Čiernik si na nás našiel čas a trpezlivo sa venoval všetkým našim otázkam. Slovo a odpoveď dostal zástupca každej triedy!

            Pozitívne nás prekvapil prejav niektorých našich žiakov, ktorí vedeli aj pochváliť a oceniť prácu a prístup našich učiteľov.

            Je vidieť, že vďaka pravidelnej organizácii takýchto stretnutí sa žiaci vedia efektívnejšie a rozumnejšie vyjadriť, a stávajú sa z nich zdravo sebavedomé a zodpovedné osobnosti.

            Ešte raz ďakujeme za vašu účasť!

          • Imatrikulácia v školskom internáte

          • Dňa 13. 11. 2023 sa uskutočnila imatrikulácia žiakov I. ročníka v školskom internáte. Tento školský rok do cechu internátneho bolo prijatých 41 žiakov, ktorí úspešne zvládli všetky zadané súťažné úlohy, a to či kolektívne tak aj individuálne. 

            Hlavnou témou večera bola „Hudba a tanec je náš život“. Žiaci boli rozdelení do štyroch skupín a pod vedením koordinátorov nacvičili súťažné vystúpenia – hip-hop, balet, ľudové a rómske tance. Všetko starostlivo sledovala a hodnotila porota v zložení: PaedDr. Čiernik, Mgr. Vargovčíková, Hudáková, Kimáková. Adepti následne zložili sľub a boli prijatí do cechu internátneho. 

            Organizátormi celého podujatia bol Školský parlament pri ŠI a žiaci 3. ročníka pod vedením Mgr. Ligdayovej a Bc. Pistrákovej. Celé podujatie sa nieslo v príjemnom duchu a veselej nálade.         

            Mgr. Ligdayová Iveta, ved. úseku VMV a ŠI

          • I-bobor 2023/24

          • Spojená škola, Masarykova 24, Prešov organizovala v dňoch 7. - 9.11.2023 súťaž I-bobor v 2 kategóriách. Súťaže sa zúčastnilo 14 žiakov, najlepšie dopadli žiaci:

            Kategória Senior:

            Timea Vozňáková             III.A

            Sabína Volčeková             III.B

            Miriam Závadová             III.B

            Kategória Junior:

            Lenka Melcherová           I.C

            Daniela Vardžiková          I.A

            Adam Maruša                   II.A

            Všetkým zúčastneným chceme poďakovať za aktívnu účasť a najlepším riešiteľom blahoželáme. Veríme, že sa všetkým súťaž páčila a v budúcnosti sa nájde viac nadšencov tejto skvelej súťaže.

            Koordinátor súťaže:   Ing. Danka Vrabľová

          • NIE DROGÁM

          • 10.11.2023 sme sa zúčastnili súťaže Nie drogám. Po urputnom boji sme si nakoniec vybojovali 2.miesto a postúpili do finále, ktoré bude o dva týždne. 

            Bola to súťaž šikovnosti, obratnosti, ale hlavne rýchlosti a naše 6 členné družstvo to nakoniec po malých zaváhaniach zvládlo.

            Ďakujem a teším sa na finále!

          • Imatrikulácia prvákov

          • My,  tretiaci, sme si na stredu (8. novembra 2023) pripravili uvítanie do cechu študentov pre našich prvákov. Všetci študenti a učitelia školy sa stali svedkami oficiálneho prijatia prvákov medzi žiakov Spojenej školy na Masarykovej ulici v Prešove. Splnili zopár športových a kreatívnych úloh a prejavili sa ako zdravé kolektívy a zrelí jedinci.  

            Myslím, že všetci sme si tento deň naplno užili a dúfame, že našim novým študentom sa bude na našej škole dariť. 💯😊👍